Amenajare balcon

Nu te lăsa descurajat de dimensiunea sau forma balconului - orice spațiu poate fi transformat într-o oază de liniște, de socializare cu familia sau cu prietenii, într-un loc de joacă sau chiar într-un spațiu de depozitare! Îți venim în ajutor cu o serie de sugestii!

Postat: Feb 26, 2025
Amaneajare balconAmaneajare balcon

Amenajare balcon - 20+ Idei și poze cu idei de amenajare balcon

Fie că locuiești la apartament sau la casă, că beneficiezi de un spațiu generos sau de unul mai mic, dacă ai un balcon la dispoziție, te afli printre cei norocoși! Nu te lăsa descurajat de dimensiunea sau forma acestuia - orice spațiu poate fi transformat într-o oază de liniște, de socializare cu familia sau cu prietenii, într-un loc de joacă sau chiar într-un spațiu de depozitare! Alegerea pieselor de mobilier este crucială pentru a crea atmosfera ideală pe care o vrei integrată în acest spațiu, așa că noi îți venim în ajutor cu o serie de sugestii!

 

Pregătirea balconului închis pentru amenajare

Înainte de a ne delecta cu detalii ce țin de designul balconului, trebuie să ne asigurăm că pregătim corect balconul, acesta având un regim mai special față de celelalte încăperi. Iată aspectele de care trebuie să ai grijă:

Termoizolarea balconului este absolut necesară pentru asigurarea confortului termic atât vara, cât și iarna. Pe lângă menținerea temperaturii optime, aceasta are rolul de a preveni umezeala și formarea condensului și a mucegaiului. Izolarea termică a balconului se poate face prin folosirea polistirenului, spumei poliuretanice sau a vatei minerale.

Alegerea ferestrelor și ușilor potrivite. Ferestrele PVC (geam termopan) sunt alegerea ideală, asigurând cea mai bună izolare termică. Tocmai de aceea, recomandăm ca și ușile să fie din același material. În funcție de spațiul de care dispui, precum și de destinația balconului, ușile pot fi culisante sau oscilante. Ușile culisante oferă avantajul vizual al măririi spațiului, fiind recomandate balcoanelor de dimensiuni mici. Ușile oscilante sunt mai prietenoase cu bugetul, însă ocupă mai mult spațiu, fiind astfel recomandate pentru spațiile mai generoase.

Pregătirea pereților este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim de amenajarea unei camere, dar mai ales a balconului, fiind expus suplimentar la factori externi. După o curățare extensivă a pereților și repararea acestora (dacă este nevoie), aplică amorsa pentru a uniformiza peretele și a-l pregăti pentru vopseaua lavabilă. Gletuirea pereților este, de asemenea, un pas important, însă trebuie să ai în vedere faptul că există tipuri diferite de glet în funcție de suprafața preexistentă (pentru finisarea plăcilor de gips-carton sau pentru cele prefabricate de tencuială). Ca ultim pas, alege vopseaua lavabilă, care trebuie să aibă un grad mare de acoperire și o aderență bună.

Termopane pentru balcon - cum le alegem

Atunci când alegi ferestrele și ușile din termopan pentru balcon, sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont pentru a fi sigur că faci alegerea optimă pentru tine. Astfel, trebuie să iei în calcul cât de multă lumină naturală primești, care este dimensiunea balconului, nivelul de intimitate dorit (mai ales dacă balconul se află în continuarea dormitorului) și nivelul de zgomot exterior la care ești expus.

În cele ce urmează, îți vom prezenta tipurile de termopan pe care le poți folosi pentru balconul tău, urmând să-l alegi pe cel mai pretabil locuinței tale.

Tipuri de termopane pentru balcon

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și modul în care îți amenajezi balconul, poți alege dintre mai multe tipuri de termopan. Iată câteva informații și sugestii în funcție de opțiunea pe care o alegi!

Ferestre și uși batante

Ferestrele și ușile din termopan pentru balcon batante sunt opțiunea universală când vine vorba de închiderea balcoanelor, mai ales în apartamente. Sunt ușor de integrat indiferent de design, atât în locuințele moderne, minimaliste, cât și în cele clasice, mai elegante sau cu mobilier mai somptuos.Dacă dorești să oferi o notă caldă balconului tău și să realizezi o trecere lină cu interiorul, poți opta pentru o culoare inspirată din lemn, precum mahonul, stejarul auriu sau wenge. Dacă estetica locuinței este industrială, poți alege gri antracit.

Ferestre și uși oscilobatante

Sistemul oscilobatant este ideal atunci când vine vorba de pragmatism. Astfel, ferestrele de acest tip se deschid atât în poziție verticală, cât și orizontală.

Avantajul principal este că ai posibilitatea să aerisești încăperea fără a deschide complet fereastra, nepenetrând astfel prea mult aer rece în casă și, totodată, având suficient loc în continuare (aflându-se astfel printre opțiunile preferate ale proprietarilor care nu dispun de un balcon generos).

Ferestre fixe

La prima vedere, poate te-ai întreba “De ce ar opta cineva vreodată pentru ferestre fixe?”. Află însă că acestea au devenit, în ultimul timp, din ce în ce mai căutate datorită multiplelor avantaje pe care le au. Acestea au un rol estetic și funcțional în același timp, permit luminii naturale să intre în încăpere și nu au niciun mecanism de închidere sau deschidere, făcându-le o opțiune ideală pentru geamurile mari sau pentru etajele foarte înalte.

Termopane glisante

Termopanele glisante sunt soluția ideală pentru cei care își doresc un aport mare de lumină naturală, dar totodată nu beneficiază de un spațiu generos și vor să-și amenajeze balconul astfel încât să maximizeze fiecare centimetru.

Sistemul glisant permite pătrunderea luminii în încăpere, întrucât ușile sau ferestrele glisante (sau culisante, cum mai sunt ele denumite) sunt mai mari și creează iluzia unui spațiu generos, deoarece nu ocupă spațiu deschizându-se în interior sau în exterior precum cele batante.

Acestea au și avantajul performanței din punct de vedere energetic, dar și al siguranței, întrucât acest tip de uși și ferestre au închideri multiple.

Idei de amenajare a balconuluiu

După ce am trecut în revistă aspectele mai tehnice și funcționale ale elementelor din balcon, să trecem la partea mai plăcută - amenajarea balconului. În funcție de mai multe criterii, putem transforma balconul într-un spațiu util, plăcut, relaxant sau de interacționare, respectând niște principii ergonomice și estetice.

Amenajare balcon în funcție de dimensiune

Atunci când începi amenajarea balconului, este esențial să ții cont de dimensiunea și forma balconului pentru a integra mobilierul cel mai potrivit.

Amenajare balcon mic

Un balcon mic poate fi o provocare, însă cu un plan prestabilit cu atenție, nu este imposibil să realizezi o amenajare funcțională și, totodată, estetică. Dacă vei folosi balconul ca o cameră de relaxare sau de socializare, te sfătuim să optezi pentru mobilier pe comandă, pentru a fi integrat armonios în spațiul tău. Totuși, poți opta și pentru mobilier cumpărat, însă orientează-te doar către piese esențiale. De asemenea, pentru a eficientiza spațiul, poți monta corpuri suspendate pentru depozitarea diverselor obiecte.

Amenajare balcon micAmenajare balcon mic

Amenajare balcon mare

Un balcon mare este, în mod evident, mult mai permisiv. Recomandăm delimitarea unor zone distincte (de exemplu, zona de luat masa și zona de citit sau de relaxare) prin integrarea mobilierului potrivit.

De asemenea, poți înfrumuseța spațiul prin obiecte decorative pe care nu ți le-ai permite în mod normal într-un spațiu restrâns, precum obiecte de iluminat deosebite, plante decorative și ghivece pentru exterior.

Te poți folosi de spațiul suplimentar inclusiv pentru a depozita diverse obiecte care îți aglomerează restul locuinței.

Amenajare balcon mareAmenajare balcon mare

Amenajare balcon îngust

Balconul îngust îți testează cu siguranță adaptabilitatea din punct de vedere funcțional și estetic, însă nu te lăsa descurajat! Și un astfel de spațiu poate fi valorificat dacă alegi piesele potrivite.

Ușile culisante sunt cele mai pretabile unui astfel de spațiu, deoarece nu ocupă loc suplimentar. De asemenea, poți opta pentru mobilier pe verticală sau chiar pentru unul pliabil, pe care să îl strângi în momentul în care nu îl utilizezi.

Amenajare balcon ingustAmenajare balcon ingust

Amenajare balcon în funcție de utilizare

În funcție de întrebuințarea balconului tău, iată câteva sugestii pentru amenajarea lui!

Amenajare birou în balcon

Telemunca este din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, iar perioadele îndelungate petrecute în fața biroului pot fi obositoare și terne. Cu siguranță, mulți dintre noi am simțit nevoia de a ne conecta mai mult cu natura, de a avea lumină naturală în spațiul nostru de lucru și de a dispune de un spațiu separat destinat orelor de muncă, delimitat de dormitor sau de living.

O soluție ideală ar putea fi chiar amenajarea biroului în balcon, o alegere potrivită chiar și dacă balconul tău este mic sau îngust. Concentrează-te pe un mobilier minimalist și funcțional pentru a optimiza spațiul la maximum.

Amenajare birou in balconAmenajare birou in balcon

Amenajare bucătărie în balcon

Dacă spațiul îți permite, poți amenaja chiar și bucătăria în balcon! Optează pentru un mobilier funcțional, nu încărca excesiv spațiul cu obiecte care nu au utilitate, iar dacă dimensiunea balconului permite, poți crea chiar două zone – cea de gătit și cea de luat masa.

Amenajare bucatarie in balconAmenajare bucatarie in balcon

Amenajare spațiu de depozitare în balcon

Dacă simți că nu ai suficient spațiu în locuința ta, poți utiliza balconul pe post de spațiu de depozitare. Folosește-te de sisteme modulare, rafturi și corpuri suspendate pentru a depozita obiecte pe care nu le folosești tot timpul anului (precum decorațiunile de sărbători), cărți sau echipamente sportive.

Amenajare spatiu depozitare in balconAmenajare spatiu depozitare in balcon

Amenajare loc de joacă în balcon

Balconul poate fi locul de joacă ideal pentru cei mici! În acest fel, eviți supraaglomerarea celorlalte camere cu o mulțime de jucării și, totodată, creezi un spațiu special și ludic doar pentru copiii tăi. Dacă spațiul îți permite, poți împărți balconul pe zone – o măsuță pentru colorat sau pictat, un colț pentru jucării sau chiar o zonă de citit.

Amenajare loc de joaca in balconAmenajare loc de joaca in balcon

Amenajare dressing în balcon

Dacă simți că ai aglomera dormitorul adăugând un dressing, balconul este spațiul ideal pentru a fi transformat în acest scop, mai ales dacă se află în continuarea dormitorului. Optează pentru mobilier înalt, cu multiple spații de depozitare, pentru a valorifica la maximum fiecare centimetru disponibil.

Amenajare dressing in balconAmenajare dressing in balcon

Amenajare cămară în balcon

Balconul poate fi spațiul ideal pentru organizarea alimentelor pe care nu le folosești zi de zi, având avantajul spațiului pentru depozitare și, totodată, cel al temperaturii stabile, deseori mai scăzute.

Amenajare camara in balconAmenajare camara in balcon

Amenajare spațiu de relaxare în balcon

Chiar dacă avem deja livingul și dormitorul pentru odihnă, o oază de relaxare suplimentară nu strică! Cu atât mai mult dacă avem acces la multă lumină naturală și la o vedere exterioară plăcută – în acest caz, amenajarea unui spațiu de relaxare în balcon devine aproape imperativă!

Creează o zonă confortabilă cu o canapea sau două fotolii, o măsuță de cafea și o lumină ambientală, iar astfel vei putea avea parte de seri relaxante și memorabile alături de prietenii tăi, chiar din confortul casei tale!

Amenajare spatiu de ralaxare in balconAmenajare spatiu de ralaxare in balcon

Amenajare balcon în funcție de tipul locuinței

În funcție de tipul locuinței în care locuim – casă sau apartament – sunt câteva lucruri de care să ținem cont.

Amenajare balcon la apartament

Balconul dintr-un apartament va avea întotdeauna dimensiuni mai reduse și o proiectare prestabilită. Încearcă să-ți evaluezi în mod obiectiv nevoile și să îi oferi o destinație cât mai funcțională.

Indiferent de modul în care îl vei folosi, îți sugerăm să integrezi câteva spații de depozitare pentru a nu supraaglomera restul încăperilor.

Amenajare balcon la apartamentAmenajare balcon la apartament

Amenajare balcon la casă

Atunci când vine vorba de o casă, spațiul pe care îl avem la dispoziție este mult mai generos. Noi te sfătuim să te bucuri de acest privilegiu și să amenajezi balconul ca un spațiu de relaxare și interacțiune, pentru a te bucura de momente speciale alături de cei dragi.

Sugerăm optarea pentru mobilier de exterior, majoritatea balcoanelor din case fiind deschise. De asemenea, pentru a permite pătrunderea unei cantități cât mai mari de lumină naturală, poți opta pentru uși culisante.

Amenajare balcon la casaAmenajare balcon la casa

Amenajare balcon în funcție de stil

Chiar dacă este un spațiu mic, asimilat deseori unei dependințe, balconul poate fi personalizat conform dorințelor tale! Iată câteva sugestii potrivite fiecărui stil.

Amenajare balcon modern

Balconul modern este caracterizat de piese simple, esențiale și cu un grad mare de funcționalitate. Nu încărca spațiul cu piese de decor care supraaglomerează vizual încăperea. Cromatica este una neutră, simplă, iar materialele folosite sunt, de obicei, sticlă, metal și lemn în nuanțe naturale.

Amenajare balcon modernAmenajare balcon modern

Amenajare balcon boho

Designul boho este despre curaj - curajul de a mixa materiale, texturi, țesături, culori, toate sfârșind într-o armonie stilistică și vizuală. Optează pentru mobilier din lemn sau ratan, culori calde, dar totodată îndrăznețe, elemente de accent inspirate din natură și o multitudine de plante decorative.

Amenajare balcon bohoAmenajare balcon boho

Amenajare balcon rustic

Elementul caracteristic în amenajarea unui balcon rustic este chiar lemnul. Concentrează-te așadar pe piese din lemn (băncuțe, măsuțe), textile colorate, lumini calde decorative (de exemplu, un felinar) și elemente de decor inspirate din folclor.

Amenajare balcon rusticAmenajare balcon rustic

Amenajare balcon shabby chic

Designul shabby chic este ușor de obținut, iar efectul vizual este unul fascinant! Cromatica este una predominant albă, cu accente pastelate, textilele pot fi ușor înflorate, iar plantele decorative nu ar trebui să lipsească! Mobilierul este unul alb, bej.

Amenajare balcon shabby chicAmenajare balcon shabby chic

Amenajare balcon minimalist

Minimalismul este cel mai facil de stăpânit, fiind caracterizat de piese simple, utile și de o paletă cromatică neutră, în nuanțe de bej, nude, alb, gri sau chiar negru. Este îndeosebi recomandat balcoanelor mici, întrucât face spațiul să fie util, neîncărcându-l, însă poate fi integrat și în spații mai generoase.

Amenajare balcon minimalistAmenajare balcon minimalist

Amenajare balcon mediteranean

Dacă vrei să simți reveria concediului de vară de fiecare dată când te relaxezi pe balconul tău, adoptă cu îndrăzneală un stil mediteranean. Mobilierul alb, florile decorative și accentele de lemn te vor transpune în serile toride de vară din Grecia de fiecare dată când te vei relaxa în balconul tău!

Amenajare balcon mediteraneanAmenajare balcon mediteranean

Cu Hauzen, ai tâmplărie pentru orice acasă.

• Afli rapid prețul
• Compari în timp real
• Comanzi ușor, direct din canapea
• Servicii complete

• Beneficiezi de montaj corect
• Ai acces la producători verificați / avizați
• Prețuri transparente