Idei fatade case • Cum alegi fatada casei

Te-ai gandit vreodata ca acordam o atentie atat de mare amenajarii interiorului încât deseori pierdem din vedere chiar exteriorul casei, care reprezinta primul contact vizual cu locuinta noastra?Noi iti venim in ajutor cu sugestii in ceea ce priveste vopsirea peretilor exteriori astfel incat sa-ti amenajezi casa ideala gusturilor tale.

Postat: Mar 28, 2025
Cum alegi fatada caseiCum alegi fatada casei

Fațade case – +10 Imagini, Culori & Tipuri de fațade exterioare

Fațada unei case este primul lucru pe care oamenii îl văd atunci când dau ochii cu casa ta. O fațadă proiectată corect și bine îngrijită, va oferi locului o estetică aparte și va spori atractivitatea locului. În plus, valoarea proprietății va crește în timp, iar de cele mai multe ori fațada influențează calitatea vieții locatarilor și le oferă un mediu sigur și plăcut pentru bunăstarea lor.

Pentru că nu este un proiect ușor, am pus la un loc tot ce trebuie să știi despre fațada unei case, cum să o alegi, de ce aspecte ar trebui să ții cont și ce materiale ai putea folosi pentru a avea un rezultat satisfăcător.

Cum să alegi fațada casei? Criterii de care să ții cont

Când ești pe punctul de a decide cum va arăta fațada casei tale, te sfătuim să nu te grăbești și să îți pui câteva întrebări. În acest mod te vei asigura că vei face alegerea potrivită:

→ Stabilește un buget realist și găsește o soluție care să se încadreze în el;
→ Ia în calcul izolarea termică și fonică. Este important să alegi un material care să izoleze corespunzător casa;
→ Asigură-te că materialul ales oferă rezistență la intemperii;
→ Gândește-te la estetica și stilul clădirii. Aspectul general al fațadei trebuie să se potrivească cu designul ales pentru casă;
→ Pune accent și pe detaliile decorative - ferestre, uși, balcoane, culori, elemente ornamentale.

Stilul arhitectural al casei

Atunci când te gândești la fațada unei clădiri, inevitabil gândul îți zboară la stilul arhitectural. Cum fiecare stil are un set de trăsături specifice, este bine ca ceea ce alegi să reflecte îndeaproape identitatea ta. Ia în calcul materialele și detaliile specifice stilului, dar ține cont și de contextul istoric în care se află casa. De asemenea, poate cel mai important, ai grijă ca stilul clădirii să fie compatibil cu funcționalitatea sa.

Stilul arhitectural al caseiStilul arhitectural al casei

Stilul general al străzii

Casa trebuie să fie în armonie cu împrejurimile. Stilul general al străzii pe care se află proprietatea trebuie să se observe chiar și în fațada casei tale. Este important ca stilul ales să se potrivească cu celelalte clădiri din zonă pentru a crea astfel o zonă armonioasă.

Stilul general al straziiStilul general al strazii

Încadrarea în peisajul zonei

Zona în care se află casa poate influența foarte mult aspectul final exterior. Tocmai de aceea este bine ca, înainte de a te apuca de amenajare, să cercetezi casele din jur, plantele, copacii, și să înțelegi ce poți integra în proiectul tău astfel încât fațada casei să se integreze cât mai bine în peisajul zonei.

Incadradea in peisajul zoneiIncadradea in peisajul zonei

Tencuială pentru fațadă

Tencuiala nu doar că influențează aspectul estetic al clădirii, însă oferă protecție, dar și aderență. Exteriorul unei case este ca și haina sa, așa că, în funcție de starea și stilul pe care vrei să-l transmiți, poți alege dintr-o gamă variată de culori și texturi pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Schema de culori

Atunci când alegi paleta de culori pentru viitoarea fațadă a casei, asigură-te că iei în calcul și stilul pe care clădirea o va avea. De asemenea, culorile folosite pot accentua sau diminua stilul arhitectural, așa că alege cu grijă culorile pentru a avea un rezultat cât mai unitar.

Soclul

Soclul este un tip de tencuială decorativă ce acționează ca un tampon pentru fațada casei atunci când apar intemperii. Tencuiala nu oferă doar protecție, ci și un efect estetic modern. Avantajul este că poate fi aplicat pe orice tip de suprafață, indiferent că este beton, cărămidă sau material compozit.

Tipuri de fațadă pentru casă

În funcție de stilul arhitectural al casei tale, poți alege între mai multe tipuri de fațade, astfel încât să ai un rezultat armonios și plăcut vizual. Te poți orienta către o fațadă din sticlă, lemn, cu o tencuială decorativă sau chiar din granit, în funcție de nevoi și dorințe. Iată care sunt cele mai importante caracteristici ale lor:

Fațadă cu tencuială decorativă

Folosește o tencuială decorativă dacă vrei să te asiguri că ai o varietate foarte mare de texturi și culori. În plus, această variantă îți oferă un efect durabil și sigur, două caracteristici importante pentru fațada unei case.

fatada cu tencuiala decorativafatada cu tencuiala decorativa

Fațadă din clincher

Plăcile din clincher sunt produse din argilă naturală, extrudată și arsă la temperaturi foarte înalte. Este un material de construcție rezistent și ușor de întreținut, ceea ce îl face o bună opțiune pentru amenajarea exterioară a casei. Le găsești atât într-un stil modern, cât și într-unul rustic, ce se aseamănă cu niște cărămizi aparente, în dimensiuni variate. Ele pot fi integrate cu ușurință în orice stil de amenajare, oferind o estetică atractivă.

Fatata din clincherFatata din clincher

Fațadă din lemn

Lemnul oferă un aspect călduros și primitor în orice loc ar fi integrat. Dacă acesta este folosit pentru a decora fațada casei, vei observa că este o opțiune ideală pentru a integra locuința în peisajul natural. În plus, are o funcționalitate ridicată.

Fatada din lemnFatada din lemn

Fațadă din ardezie

Ardezia este un material versatil, format din gresie argiloasă sau argilă cu granule fine. Pentru că diferă întotdeauna locul de unde a fost extrasă roca, culorile și granulația diferă în funcție de acest factor. Structura sa este netedă, ceea ce o face potrivită pentru utilizarea sa în amenajări interioare și construcții. Tocmai de aceea este folosită deja și în amenajarea exterioară a caselor.

Fațadă din piatră naturală

Din punct de vedere funcțional, dar și estetic, piatra naturală reprezintă o alegere tare inspirată pentru îmbrăcarea fațadei. Aceasta va avea o rezistență puternică la coroziuni, variații de temperatură sau chiar la condițiile meteorologice extreme. Tocmai de aceea se zice că o fațadă realizată din piatră naturală este o investiție pe termen lung.

Fațadă din marmură

Marmura montată pe fațada casei oferă un plus de eleganță locului. Însă necesită și multă atenție, dar și profesionalism pentru a te asigura că aceasta este montată corespunzător. Respectă fiecare etapă a montajului, fii atent la zonele care vor fi în contact direct cu sursele de apă și apelează la o echipă profesionistă.

Fațadă din granit

Granitul poate fi folosit cu succes pentru a crea o fațadă de vis pentru casa ta. Asigură-te că nuanțele și texturile alese se potrivesc cu stilul clădirii, dar și cu a celor din împrejurul tău, și bucură-te de beneficiile acestui material. Nu încerca să aglomerezi exteriorul prea mult. Dacă, de exemplu, ai un proiect în stil mediteranean, optează pentru decorarea fațadei cu plăci de granit în nuanțe calde pentru a fi din aceeași paletă cromatică cu restul amenajării.

Fațadă din sticlă

Dacă îți dorești un spațiu foarte luminos, poți lua în calcul ca fațada casei tale să fie din sticlă. Într-adevăr, efectul va fi unul spectaculos, luminos și modern. Totuși, ia în calcul și faptul că geamurile din sticlă vor trebui curățate frecvent din cauza prafului, a intemperiilor, și va trebui să creezi un sistem pentru a oferi intimitate în interiorul casei.

Fatada din sticlaFatada din sticla

Decorațiunile exterioare ale casei

Integrate corespunzător, decorațiunile exterioare pot avea un impact semnificativ asupra fațadei unei case. Ia în considerare culorile, stilul clădirii, materialele folosite pentru decorațiuni, dar și umbra sau lumina pe care o ai în zonă. Așa te vei asigura că alegerile pe care le faci sunt potrivite.

Ramele ușilor și ferestrelor

Ramele ușilor și ferestrelor de la casă influențează foarte mult aspectul final exterior. Ele creează un cadru propice pentru stilul arhitectural, așa că este bine să iei în calcul materialele și culorile folosite. Pe lângă faptul că ferestrele PVC cu geam au o izolare termică de top, ele se găsesc într-o colecție inedită de culori, făcându-le astfel potrivite pentru orice amenajare exterioară. Cât despre ușile de exterior, putem spune doar că ele sunt esențiale pentru conturarea fațadei. Înainte de a face o alegere, acordă atenție nuanțelor disponibile, dar și tipului de ușă (simplă sau dublă, cu deschidere pe dreapta sau stânga).

Ramele usilor si ferestrelorRamele usilor si ferestrelor

Cornișele

Cornișele sunt elemente decorative ce pot adăuga un plus de caracter amenajării exterioare. Ele se montează în partea superioară a pereților, în apropierea acoperișului. În funcție de stilul casei tale, poți opta pentru niște cornișe simple sau pentru unele cu detalii ornamentale elaborate. De asemenea, mai există și cornișele pentru ferestre care, pe lângă rolul estetic, au și posibilitatea de a proteja zona de intemperii. Dar și cornișele de ușă sau acoperiș. O cornișă aleasă corespunzător se poate transforma într-un punct de interes pentru amenajarea exterioară.

Brâurile decorative

Brâurile decorative sunt niște elemente ornamentale ce au ca rol principal de a încadra sau contura diverse spații, transformând astfel zonele neutre în unele moderne. Sunt ușor de montat și, mai important, sunt rezistente la lovituri, umiditate și intemperii, ceea ce le face potrivite pentru montarea lor pe fațada casei. Alege culorile potrivite, în funcție de stil, sau optează pentru brâuri în aceeași culoare cu peretele dacă îți dorești să creezi o continuitate vizuală.

Coloane decorative

Pentru a înfrumuseța fațada casei, poți integra și niște coloane decorative. Ele vor oferi un farmec aparte locului datorită înălțimii, modelelor și materialelor folosite. Detaliile ornamentale pot varia, în funcție de preferințe, dar este ideal să poată fi integrate cât mai ușor în stilul arhitectural al clădirii.

Coloane decorativeColoane decorative

Pilastri

Pilastri reprezintă niște piese ornamentale care pot oferi susținere anumitor structuri, ori pot fi doar decorativi. În funcție de stilul casei, trebuie să iei în calcul faptul că materialul pilastrilor se schimbă. Aceștia pot fi din lemn sau cărămidă pentru a oferi un aspect rustic, brut, din beton, metal pentru o amenajare modernă și minimalistă.

Cu Hauzen, ai tâmplărie pentru orice acasă.

• Afli rapid prețul
• Compari în timp real
• Comanzi ușor, direct din canapea
• Servicii complete

• Beneficiezi de montaj corect
• Ai acces la producători verificați / avizați
• Prețuri transparente