Montaj ușă interioară

Ușile, atât cele de exterior cât mai ales ușile de interior, sunt elemente cheie în ceea ce privește păstrarea unui mediu sigur și a unei temperaturi potrivite la interiorul clădirilor. Dacă ai ajuns la etapa montării ușilor de interior și vrei să realizezi o lucrare durabilă, atunci află din acest material tot ce trebuie să știi despre uși, de la alegerea lor la montaj și întreținere facilă. 

Postat: Apr 14, 2025
Amenajare camera tehnicaAmenajare camera tehnica

Montaj uși interior - Etape & Materiale necesare pentru montarea ușilor de interior

Ușile, atât cele de exterior cât mai ales ușile de interior, sunt elemente cheie în ceea ce privește păstrarea unui mediu sigur și a unei temperaturi potrivite la interiorul clădirilor. Ușa are rol de închidere, iar din acest motiv este necesar să fie realizată din materiale de calitate, sigure, iar montajul să fie unul profesional, adaptat cerințelor fiecărui tip de structură. Dacă ai ajuns la etapa montării ușilor de interior și vrei să realizezi o lucrare durabilă, atunci află din acest material tot ce trebuie să știi despre uși, de la alegerea lor la montaj și întreținere facilă.

Cum alegi ușile pentru interior

Cu siguranță, alegerea ușilor de interior este uneori o mare provocare, mai ales în contextul în care există atât de multe modele din care poți alege. În plus, dată fiind diversitatea camerelor și cerințele pe care le ridică fiecare în parte, este nevoie să acorzi atenție și acestor detalii. Pentru a face alegerile corecte, notează tipul de ușă de interior de care ai nevoie pentru fiecare cameră: ușă interior termopan pentru living, ușă de interior cu geam pentru baie, ușă culisantă de interior pentru zona balconului sau spre terasă, ușă cameră de interior sau ușă de sticlă pentru interior și, în final, ușă metalică de interior pentru acces în locuință. Știind exact ce tip de ușă îți este necesar pentru fiecare cameră, poți mai apoi să alegi modelele și să te preocupi de etapa de montaj pentru o ușă de interior.

Materiale și unelte necesare pentru montarea ușilor de interior

Ușile de interior sunt elemente zvelte de închidere, cu greutate destul de mare în anumite cazuri, astfel încât montajul presupune folosirea unor materiale de construcții care să garanteze stabilitatea și a unor unelte adecvate care să ofere suportul necesar pentru realizarea lucrărilor.

Vei avea nevoie de o ușă de interior cu toc sau fără, în funcție de necesități, garnituri pentru etanșare, dibluri, chit pentru etanșare și spumă poliuretanică, din gama materialelor de construcții. De asemenea, sunt necesare un metru sau ruletă pentru măsurători precise, o nivelă cu bulă de aer pentru asigurarea poziției corecte, o mașină de găurit cu burghie pentru realizarea găurilor pentru dibluri, un ciocan pentru bătut șuruburile sau cuiele, o șurubelniță electrică sau manuală pentru înșurubarea tocului, un pistol pentru spumă poliuretanică pentru fixarea tocului în zidărie și un șpaclu pentru finisarea de jur-împrejurul tocului.

Amplasare camera tehnicaAmplasare camera tehnica

Tipuri de uși interioare și caracteristicile lor

Ușile pot fi realizate din PVC cu termopan, din lemn sau din sticlă, iar uneori pot exista și combinații de materiale, cum ar fi lemn și sticlă. Fiecare tip de ușă are propriile caracteristici și aduce anumite avantaje, pe care tu le poți exploata în funcție de tipul camerei în care urmează să o montezi.

Ușă interior PVC cu termopan

Dacă ai ales pentru casa ta uși PVC cu termopan, atunci ai făcut o alegere foarte bună, deoarece această combinație oferă o multitudine de avantaje, de la eficiența termică ridicată la reducerea costurilor pentru încălzirea și răcirea spațiilor. Ușile de termopan sunt în general alegerea principală a beneficiarilor, deoarece aceste tipuri de uși oferă un raport foarte bun calitate-preț, care are efecte pe termen lung.

Uși din lemn

Ușile din lemn au o estetică deosebită și sunt foarte elegante datorită aspectului, însă prezintă ușorul dezavantaj al sensibilității la umiditate. Așadar, este important să alegi ușile de interior din lemn pentru camere protejate de variații de temperatură și umiditate.

Uși din sticlă

Ușile din sticlă sunt o opțiune atemporală, deosebit de estetică, potrivită îndeosebi pentru zone precum băile sau balcoanele.

De ce Hauzen?

LIDER ÎN RENOVĂRI CONSILIERE PROFESIONISTĂ
PROMPTITUDINEA LIVRĂRII SERVICII SUPORT POST MONTAJ
PREȚ CORECT SUSȚINEREA ECONOMIEI LOCALE
PRODUSUL DE CARE AI NEVOIE CALCULATOR DE PREȚ

Cum să montezi o ușă de interior – Instrucțiuni detaliate

Montarea unei uși de interior necesită câteva etape, la finalul cărora te vei putea bucura de o închidere eficientă și sigură. Acesta este momentul în care este recomandat să ai în zona de lucru materialele și uneltele necesare, pentru o lucrare reușită de montaj.

Etapele montării unei uși interioare pas cu pas:

Înainte de a începe lucrările de montaj, inspectează suprafețele pentru a te asigura că acestea nu prezintă imperfecțiuni, pete, găuri, goluri sau alte probleme care ar putea periclita siguranța montajului. Desprăfuiește suprafețele și acoperă fisurile, conferind zidurilor care susțin tocul o mai mare stabilitate și un plus de rezistență.

Montarea tocului ușii

Prima etapă pe care trebuie să o realizezi este să fixezi tocul ușii cu ajutorul unor pene, pentru ca mai apoi să verifici planeitatea cu o cumpănă sau cu un boloboc. Dacă tocul este corect montat, drept și plan, atunci îl poți fixa cu ajutorul spumei poliuretanice.

Fixarea ușii în balamale

Pentru ca ușa să aibă mobilitate și să poată funcționa eficient pentru închidere și deschidere, este nevoie ca aceasta să fie fixată în sistemul de balamale. Acestea trebuie să fie fixate pe de o parte pe tocul ușii și pe de altă parte pe ușă, simetric cu găurile marcate pe toc. Balamalele se fixează prin înșurubare, iar ușa se poziționează prin ridicare pe balama.

Montarea unei uși din termopan

Dacă ai ales deja ușile de interior din termopan, acestea vor trebui montate după fixarea tocului și după verificarea planeității, la fel ca și în cazul ușilor din lemn. După întărirea spumei, ridică puțin ușa pe balamale și reglează pentru o închidere perfectă. La final, se instalează mânerul, broasca și se testează funcționalitatea ușii.

Montarea unei uși culisante/glisante

Ușa culisantă sau glisantă presupune mai înainte de orice instalarea unei șine pe care ușile vor beneficia de mobilitate. După fixarea șinei la podea și verificarea planeității, poți instala rolele și opritoarele, iar mai apoi poți fixa ușa pe șină, verificând funcționalitatea acesteia.

Montarea unei uși pliante

La fel ca și în cazul ușilor culisante, vei avea nevoie de o șină pe care ușa va circula, iar această șină se fixează de obicei în plan superior. Fixează balamalele de panoul ușii, montează rolele de ghidaj și ușa, aliniază panourile și verifică funcționalitatea.

Montarea unei uși de sticlă

Ușile de sticlă sunt în general mai sensibile, așadar va fi nevoie să instalezi balamale speciale pe o șină metalică și, de asemenea, trebuie să folosești garnituri speciale care să nu suprasolicite ușa, cauzând spargerea sticlei. După prinderea ușii de sticlă de balama și implicit de toc, este nevoie de alinierea ușii și mai apoi de verificarea închiderii și deschiderii corecte.

Cât costă montajul unei uși de interior?

Prețul pentru montajul unei uși de interior depinde de tipul ușii și de complexitatea lucrării, cu specificația că un specialist montator va avea costuri mai mici la ușile standard față de ușile complexe, detaliate, cu sisteme deosebite care necesită experiență și cunoștințe de specialitate. Prețurile încep de la circa 150–200 lei și pot crește, în funcție de complexitatea lucrării.

Întreținerea și durabilitatea ușilor de interior

Pentru a păstra aspectul deosebit al ușilor pentru cât mai mult timp, indiferent de tipul acestora, este important să ai în vedere o întreținere minimală. Aceasta presupune curățarea regulată a suprafețelor cu ajutorul unor lavete umede sau curățarea cu soluții adecvate tipului de material din care sunt realizate acestea. Curățarea vizează îndepărtarea prafului și a murdăriei atât de pe suprafața ușii, cât și la nivelul accesoriilor (feronerie, balamale) și verificarea periodică a ușii în vederea testării funcționalității.

De ce este important să montezi corect o ușă de interior

Primul aspect important al montajului corect este funcționalitatea, pentru că o ușă montată profesional va fi durabilă și va asigura o funcționare constantă, fără probleme. Montată corect, ușa va asigura izolarea termică și fonică, aspecte foarte importante la interior, mai ales atunci când vorbim despre prezervarea temperaturilor sau despre reducerea zgomotului. Montajul corect al ușii conduce la un aspect unitar deosebit și la reducerea nevoii de a face multiple reparații care ar putea umbri experiența de utilizare.

Întrebări frecvente despre montajul ușilor de interior

Montajul ușilor de interior este o etapă provocatoare, care poate ridica multiple semne de întrebare. Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări din secțiunea de mai jos.

Care este durata medie de montaj pentru o ușă de interior?

Montajul unei uși de interior durează în medie circa 1–3 ore, în funcție de complexitatea lucrării și de gradul de pregătire al echipei de montatori profesioniști.

Ce tip de ușă este recomandat pentru baie?

Pentru baie se recomandă, în general, în funcție de configurația camerei, ușile de interior cu geam sau ușile de termopan glisante, dacă vrei ca baia ta să arate luxos. Este important ca ușa să etanșeze bine zona băii, mai ales că vorbim despre o cameră cu umiditate ridicată.

Pot monta o ușă de interior singur?

O ușă de interior poate fi montată în regie proprie, însă este recomandat să ceri ajutor, deoarece există etape, mai ales la punerea ușii pe poziție, când este necesar aportul unei alte persoane care să te ajute în vederea stabilirii planeității. În plus, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar părea, așa că solicită ajutor pentru a te bucura de un montaj de calitate și de un aspect deosebit al ușii tale.

Ce alegere este mai bună: ușă din lemn sau termopan?

Alegerea dintre lemn sau termopan depinde de gusturile fiecărei persoane și de tipul camerelor pe care ușile le deservesc. Pentru camere cu umiditate ridicată, așa cum sunt băile și bucătăriile, se recomandă uși din termopan, deoarece acestea nu se contractă sau dilată din cauza umidității. În camere de zi sau dormitoare poți opta și pentru uși din lemn, acestea aducând un strop de eleganță spațiilor.

Este necesar să aleg o ușă de interior cu toc?

Nu întotdeauna este necesar să alegi o ușă de interior cu toc, mai ales dacă decizi să păstrezi tocăria veche. Însă, dacă ai în plan o schimbare totală, iar ușa presupune un sistem integrat, este recomandat să optezi pentru o ușă care vine cu totul, incluzând toate componentele necesare, pentru a putea beneficia pe deplin de funcționalitățile sale.

Cu Hauzen, ai tâmplărie pentru orice acasă.

• Afli rapid prețul
• Compari în timp real
• Comanzi ușor, direct din canapea
• Servicii complete

• Beneficiezi de montaj corect
• Ai acces la producători verificați / avizați
• Prețuri transparente